Wednesday, June 23, 2010

Pelaburan

Bismillahi wal hamdulillah,

Semoga semua pengunjung Permata Mustofain berada di bawah payung keredhaan Ilahi. Baru-baru ini, ada seorang sahabat kami berkata, "Update lah blog..nak tahu perkembangan ni". Justeru, kami memohon maaf kepada semua yang selalu menantikan post terbaru daripada kami. Niat untuk mengemaskini memang sentiasa ada dalam hati. Apakan daya, keadaan & waktu pula yang tidak mengizinkan. Alhamdulillah, sekarang inilah peluangnya.

Al waajibaat aktharu minal awqaat!
Tanggungjawab itu lebih banyak daripada waktu.

Semua orang dikurniakan 24 jam dalam satu hari. Tiada lebih, tiada kurang. Dari dahulu hingga sekarang, begitulah sunnatullah yang tiada pernah padam..sehinggalah Waktu Yang Dijanjikan itu datang. Pun begitu, sebanyak manapun tugas dan beban yang terpikul di pundak kita, harapnya tanggungjawab sebagai seorang hambaNya tidak akan diketepikan kerana itu sahajalah pelaburan yang kita mampu lakukan untuk kesenangan di Masa Akan Datang.

Minggu ini dan beberapa minggu yang akan datang merupakan waktu yang lebih mencabar buat Baba & Mama Awatif kerana kami berdua sama-sama posting di Ward Pharmacy (clinical) walaupun di hospital yang berlainan. Berada di wad sebenarnya agak memenatkan. Kami dikendaki:
  • menyertai ward round yang dilakukan oleh pakar-pakar, pegawai-pegawai perubatan dan pegawai farmasi yang bertanggungjawab ke atas wad berkenaan
  • meneliti fail-fail pesakit dan keadaaan semasa pesakit terutamanya yang berkaitan dengan ubat-ubatan
  • mengendalikan kaunseling terhadap pesakit berkenaan ubat-ubatan, compliance dan pengunaan alatan khas jika ada
  • membuat laporan clerkship
  • membentangkan laporan clerkship dan lain-lain lagi....
Waaaah, banyak sungguh kerja yang harus dilakukan! Pesakit pula bukannya seorang, penuh satu wad sehinggakan katil-katil tambahan perlu dimasukkan bagi menampung pertambahan bilangan dari sehari ke sehari. Jadi, pesan kami kepada diri kami sendiri dan kalian semua:

Jagalah kesihatan masing-masing! Beringatlah sebelum kena..

Sekarang, kami kisahkan pula perkembangan si cilik Nidaaul Awatif, permata hati kami. Sepanjang hari bekerja, Awatif dijaga oleh kakak kami di Peringat. Pada hujung minggu atau hari-hari cuti sekolah atau cuti umum, kami sekeluarga akan pulang ke rumah keluarga di Binjai. Setakat ini, lebih kurang begitulah jadual kami. Alhamdulillah, Awatif sudah semakin bijak, semakin boleh menerima botol susu dan semakin banyak minum susu perahan yang ditinggalkan oleh mamanya (hee, banyak betul semakin ni).

Semua ibu dan ayah mahukan yang terbaik untuk anak-anaknya. Menyedari bahawa susu ibu adalah makanan yang terbaik untuk bayi, maka kami berazam agar exclusive breastfeeding dapat dilakukan untuk anak-anak kami. Untuk itu, beberapa ratus ringgit telah kami laburkan untuk membeli pam dan kelengkapan yang sesuai. Semoga Allah mempermudahkan urusan kami dan para ibu bapa di luar sana untuk melaksanakan azam ini. Ameen!

Thursday, June 3, 2010

Islam Is Against Terrorism!

Bismillah wal hamdulillah,

Dunia semakin membenci tindakan zionis laknatullah. Tragedi Mavi Marmara memberi isyarat kepada kita betapa zionis Israel tidak pernah berhenti daripada menjadi the real terrorists dan mereka tidak sekali-kali akan duduk diam selagi ada yang berusaha untuk menentang mereka. Doa kita agar Allah terus memberi kekuatan kepada ummat Islam untuk memerangi musuh agama ini dan semoga dosa-dosa yang kita lakukan tidak menjadi sebab terhalangnya pertolongan Allah kepada saudara-saudara seislam kita yang dizalimi.

Seluruh ahli keluarga teratak Permata Mustofain menyeru agar saudara-saudari sekalian meneruskan doa & qunut nazilah sebagai salah satu cara untuk menolong mereka di sana. Juga, peliharalah diri dan ahli keluarga kita daripada terjebak dengan penjajahan minda yang didalangi kuffar ini. Marilah kita kembali kepada asas-asas agama: Al-Quran & As-Sunnah!


19 Mei 2010; Baba Awatif dah masuk 27 tahun..dapat surprise gift daripada Mama yang ketika itu masih dalam pantang =)


Mencecah usia 2 bulan; Awatif dah pandai focus & tengok orang di sekelilingnya + mula belajar nak senyum bila orang agah

Seputar tentang warga teratak ini..
Isnin depan, Mama Awatif dah kena masuk kerja semula. Cuti panjang bakal berakhir sudah huhu =/
Awatif pula asyik meragam bila disuakan botol susu ke mulutnya. Dulu, ok je..tak 'allergic' sangat dengan puting botol susu. Sekarang ini, asyik nak mamanya sahaja. Aiyyo, macam mana nak tinggalkan Awatif nanti?

Jadual waktu tidur dia pun dah berubah sekarang ni. Tidur banyak pada waktu siang, berjaga waktu dini hari. Ohho, Baba Awatif asyik kena perli je kat tempat kerja sebab kelihatan letih tak bermaya..tak tidur, jaga anaklah katakan. Haish, Mama Awatif kerja nanti macam mana ye? Moga-moga diberikan kekuatan oleh Allah untuk menghadapi ujian-ujian di hari-hari yang mendatang..ameen.