Wednesday, November 17, 2010

Salam Eidul Adha!

Bismillahi wal hamdulillah,

Allahu akbar! Allahu akbar! Allahu akbar! Selamat menyambut Hari Raya Qurban kami ucapkan kepada seluruh kaum muslimin & muslimat!

Alhamdulillah, akhirnya, dengan izin Allah, dapat juga kami kemas kini blog yang sudah berbulan-bulan lamanya terbiar. Beberapa hari yang lalu, sempat Mama Awatif berkata kepada Baba Awatif, "Abang, kuat sungguh impak Lailatul Qadr kepada kita ye..orang lain dah bercerita pasal raya haji, blog kita masih dengan Lailatul Qadr nya". "Isk, isk, isk..insya Allah kita update ye, sayang", jawab Baba Awatif.

Alhamdulillah, cuaca di Kota Bharu pada hari raya ini sangat baik, cerah dan tidak hujan. Ibadah korban yang dirancang telah pun berlangsung dengan lancar. Baba Awatif telah selamat korban 1 bahagian lembu di kampung Mama Awatif manakala Mama Awatif menyertai ibadah korban di Kemboja tanpa perlu hadir ke sana. Seronok sungguh rasanya apabila dapat bergotong-royong bersama-sama dengan sanak saudara 'menumbangkan' lembu dan memasak daging lembu yang amat segar. Moga setiap titis darah yang mengalir daripada haiwan korban ini menjadi saksi terhadap keikhlasan hamba-hamba Allah yang bertaqwa dan pastinya ada ganjaran yang lebih baik menanti hamba-hamba Allah ini di Sana.

Insya Allah kami berazam untuk melakukan ibadat korban setiap tahun mendatang, kalaupun tak dapat kedua-duanya, paling kurang salah seorang dari kami akan melaksanakan ibadah korban. Saat paling manis apabila bahagian daging diserahkan kepada insan yang memerlukan, terukir senyuman tanda syukur gembira mereka menerima pemberian kami...seakan sukar untuk kami ketemu lagi senyuman paling indah seperti ini. Teringat kami peristiwa Nabi SAW menyembelih seekor kambing lalu Baginda menyuruh A'isyah RA supaya mengagih-agihkan daging sembelihan itu. Setelah A'isyah pulang, Baginda SAW bertanya kepada A'isyah: Apa yang tinggal untuk kita? A'isyah menjawab: Untuk kita hanya tinggal satu bahagian kaki kambing tersebut. Lantas Nabi SAW bersabda: "Sesungguhnya yang tinggal untuk kita ialah semua bahagian kambing itu kecuali kaki tersebut." Ingatlah sahabat sekalian, sedekah itu harta kekal bagi kita.
Pejam celik, pejam celik, puteri kami kini sudah pun berusia 7 bulan, sudah ada 2 batang gigi bawah, sudah pandai bergurau, sudah kenal orang, sudah boleh berguling-guling, dan sudah pandai membebel. Tenang rasanya apabila melihat anak sendiri membesar dengan sihat. Namun, sekali sekala hidup ini perlu diuji. 3 minggu lepas, Awatif demam panas; on & off fever. Demam reda seketika apabila ubat paracetamol @ panadol diberikan dan tepid sponging dilakukan. Akan tetapi, suhu badannya kembali meningkat selepas kesan ubat & air hilang. Seminggu hampir berlalu dan keadaan anak kami masih juga begitu. Masuk hari yang ke-9, kami nekad untuk membawanya ke klinik.

"Lungs dia ok ke, doktor?", Mama Awatif bertanya kepada Doktor Ziad Azhari yang sedang memeriksa belakang dada Awatif dengan stetoskopnya.

"Lungs ok. Most probably viral fever tapi sebab dah seminggu demam, saya akan bagi juga antibiotic untuk cover any bacterial infection", ujar si doktor .

"Hmm, doktor nak bagi antibiotic apa? Anak kami tak pernah on any antibiotics"

"Broad-spectrum antibiotic, amoxicillin."

Selepas dua hari Awatif diberi antibiotic, pagi Ahad muncul ruam bintik-bintik merah di seluruh badannya, mula di bahagian muka seterusnya ke seluruh badan. Sah puteri kami mengalami demam campak. Walaupun kasihan melihat Awatif merah-merah satu badan, tambahan dengan rasa tak selesa dek virus campak, sekurang-kurangnya kami lega persoalan demam Awatif yang berpanjangan seakan-akan menemui jawapannya. Ini akan mematangkan lagi sistem imun dalam tubuh kecilnya.. Alhamdulillah!

No comments:

Post a Comment