Tuesday, March 8, 2011

Penyusuan Susu Ibu: Bahagian 2 - AZAM

Bismillahi walhamdulillah,

Dengan izin Allah, bertemu lagi kita di ruang maya ini. Terima kasih kerana sudi singgah di teratak Permata Mustofain untuk berkongsi ilmu dan cerita. Antara sekian banyak ibu-bapa yang kita kenali, kita tentu pernah bertanya;

"Kenapa ayah bertekad untuk mengambil emak sebagai isteri?"
atau..
"Apa azam ibu sebaik sahaja mengambil keputusan untuk menerima pinangan bapa?" atau..
"Kalian mahukan kehidupan rumahtangga yang bagaimana?"

Di sebalik jawapan kepada soalan-soalan di atas, ada determination iaitu azam dan tekad yang terselindung di situ. Bagaimana boleh terbentuknya azam ini? Pastinya ia berdasarkan ilmu pengetahuan yang ada. Si ayah tentu tidak akan bertekad untuk mengambil emak sebagai isteri kalau dia tidak tahu menahu yang emak ini wanita jenis bagaimanakah untuk dijadikan suri hidupnya. Ibu pula takkan menanam azam begitu sahaja tanpa mengenali siapakah gerangannya lelaki yang akan diserahkan kehormatannya itu. Lalu, begitu jualah kisahnya dengan penyusuan susu ibu (PSI). Azam untuk melaksanakan PSI secara eksklusif memerlukan faktor pendesak untuk dipasakkan. ILMU merupakan salah satu faktor pendesaknya. Selain daripada ILMU, faktor PENGARUH PERSEKITARAN juga sangat membantu.

Pernah suatu ketika tatkala Mama Awatif sedang sarat mengandungkan Awatif, seorang teman sekerja Mama Awatif yang sedang memerah susu di dalam surau Farmasi meninggalkan pesan, "Asiyah, jangan lupa buat exclusive breastfeeding tau! Belilah pam yang sesuai. Tak apalah kalau mahal sedikit pun, tak rugi melabur. Investment ini sangat menguntungkan"

Teman ini sangat berdisiplin dalam melaksanakan azam yang ditanamnya. Setiap hari, apabila jam menunjukkan pukul 11 lebih, dia akan masuk ke surau untuk mengumpul stok perahan buat bayinya. Stok yang dikumpul akan disimpan sementara waktu di dalam peti sejuk di bilik rehat staf sebelum dibawa pulang ke rumah pada jam 5 petang. Begitulah rutinnya setiap hari sehingga membuatkan Mama Awatif berazam untuk melakukan perkara yang sama, malahan lebih baik daripada itu demi memberikan yang terbaik untuk anak! Azam murni ini dikongsi bersama dengan Baba Awatif yang sangat memahami & terlalu banyak membantu.

"Sayang nak menyusukan anak kita sampai dia umur berapa?", soal Baba Awatif.

"Selama yang mungkin, abang. Kalau diizinkan Allah, sehingga dia berumur dua tahun. Apa pendapat abang?", giliran Mama Awatif pula mendapatkan pandangan suaminya yang tercinta.

"OKlah tu. Abang setuju!"

Azam ini dikongsi oleh kami suami isteri sebelum Nidaaul Awatif Lahir ke dunia.
Dan Alhamdulillah, Allah izinkan kami berdua melaksanakannya.

"..maka apabila kamu telah berazam, maka bertawakkallah kepada Allah. Sesungguhnya Allah amat menyukai orang-orang yang bertawakkal kepadanya"

ILMU + AZAM + USAHA + TAWAKKAL = ALLAH SUKA!


No comments:

Post a Comment