Thursday, July 12, 2012

Keluarga Haraki

Bismillahi walhamdulillah,

Sudah hampir 3 bulan Mama bercuti dan hampir 3 bulan jugalah Mama tidak menghadiri mana-mana usrah. Hanya berusrah dengan Baba & anak-anak sahaja di kediaman baru kami :) Terasa ada ruang-ruang kosong yang tidak terisi di dalam hati dan rindu kepada sahabat-sahabat acap kali bertamu di sanubari. Seakan mengerti tentang kegusaran ini, seorang sahabat mencadangkan untuk mengadakan perjumpaan bagi membincangkan perancangan usrah. Apa yang sangat menarik ialah perjumpaan tersebut berlangsung di teratak kami. Alhamdulillah, kedatangan tetamu sungguh memberi rahmat!

Sahabat 1: Kita kena cari satu tarikh yang semua orang available untuk adakan usrah.

Sahabat 2: Pada zaman dah bekerja & berkeluarga ni, saya rasa mustahil untuk kumpulkan semua orang pada satu masa..zaman belajar dulu bolehlah

Sahabat 3: Jadi, apa kata kalau kita pilih satu masa yang majoriti boleh hadir?

Sahabat 1: Hmm, susah sebenarnya kan? Kalau kita free, cik abang pulak yang tak free, ada usrah jugalah, meetinglah, programlah..siapa yang nak jaga anak? Kena bergilir-gilir jugak tu

Sahabat 3: Alah, bawalah anak-anak tu datang usrah sekali dengan kita..biar dia tahu apa yang ummi & abi dia perjuangkan sampai sibuk sangat tak boleh lekat kat rumah.

Sahabat 1: Ish, tapi nanti anak-anak ni buat kacau macam mana?

Sahabat 2: Setakat mana sajalah mereka tu boleh kacau kita? Budak-budak memang macam itulah. Inilah mujahadah namanya!

Sahabat 1: OK, OK..stuju! Kita cuba ya..

Begitulah asam garam orang yang nak perjuangkan Islam, kan? Jika kita sebagai seorang pelajar, selalu dinasihatkan agar diletakkan perjuangan itu pada tempat nombor 1 akan tetapi pelajaran bukanlah pada nombor 2. Apabila sudah berkeluarga, perjuangan tetap nombor 1 dan keluarga bukan nombor 2. Janganlah pula ibu-bapa asyik berpencak di medan, anak-anak di rumah berantakan! Nauzubillah..

Selamat membina keluarga haraki ('yang bergerak') kepada semua pejuang Islam walau di mana-mana posisi sekalipun anda berada! Semoga anak-anak kita menjadi Abnaa-ul-harakah, Soleh wa Musleh..ameen ya rabb.

1 comment:

  1. InsyaALLAH..aminnn..
    Kak ac, zaiti kat sini mmg join usrah alumni J UTP.. memang meriah kalau time usrah muslimat, smua bw anak masing2..takde masalah..

    Doakan zaiti juga berpeluanag membina keluarga haraki dan membawa anak2 bersama2 turun di medan dakwah ini=)

    * Solute tgok ibu bapa yg tak pernah beralasan join program bawa anak2 skali..kita yg belum ada anak ni pun byk sgt masyaqqahnya..kadang2 terfikir, mampukah aku menjadi ibu bapa seperti mereka??=)

    ReplyDelete