Saturday, May 15, 2010

1Tahun 1Aqidah 1Cinta

Bismillah wal Hamdulillah

Tepat jam 9.50 malam, 15 Mei 2009...Dua insan permata hati Mustofain sah diikat dengan ikatan aqidah, melalui ikatan pernikahan. Ikatan yang kukuh, ikatan yang menyatukan kami atas jalanNYA.

15 Mei 2010. Genap setahun. Alhamdulillah, tiada ucapan yang lebih layak untuk kami lafazkan, sambil menatap wajah antara kami...Seolah-olah baru semalam tangan Baba Awatif disambut dan dikucup oleh Mama Awatif dalam upacara membatalkan air sembahyang, seolah-olah baru sahaja selesai kenduri kesyukuran perkahwinan kami. Satu tahun...Perubahan demi perubahan telah kami lalui, bermula dengan hidup berdua, memulakan kerjaya professional, belajar terjun ke dalam alam realiti masyarakat, dunia dakwah yang menuntut segala-segalanya dari diri kami, meniti saat-saat sebagai bakal ibubapa, dan kehadiran insan baru penyejuk mata kami Awatif. Tiada yang lebih membahagiakan kami selain mengharapkan redha Allah sentiasa mengiringi perjalan keluarga kami.

Satu tahun menyemai cinta...Cinta selepas perkahwinan terus mekar mewangi. Agak melucukan apabila kami selalu mencari peluang untuk keluar 'dating', tidak kira waktu lunch hour, selepas pulang kerja, weekend dan bila-bila saja peluang terhidang =) Seronok mengenang kembali mula perkenalan kami bagaimana persefahaman dibentuk melalui acuan murabbi, bagaimana gejolak perasaan dikawal dan diurus mengikut jalur-jalur syar'ie, dan redha Allah dan ibubapa didahulukan dalam memanifestasikan cinta kami.

Satu tahun janji kasih termeterai...Baru selangkah kami menapak. KepadaNya kami memohon semoga dikuatkan kaki-kaki kami untuk terus menapak, selangkah demi selangkah menuju Mardhatillah.

"Sayang...Satu tahun. Abang terlalu bahagia memilikimu sebagai isteri Abang, terima kasih kerana menjadi Mama kepada anak Abang"

"Abang...Sayang betul-betul bertuah dapat menjadi isteri Abang, menjadi Mama kepada anak Abang." Air mata Mama Awatif mengalir....


Ya Allah...Kami ingin terus bercinta sampai ke SyurgaMU, dengan RahmatMU.

No comments:

Post a Comment