Wednesday, June 23, 2010

Pelaburan

Bismillahi wal hamdulillah,

Semoga semua pengunjung Permata Mustofain berada di bawah payung keredhaan Ilahi. Baru-baru ini, ada seorang sahabat kami berkata, "Update lah blog..nak tahu perkembangan ni". Justeru, kami memohon maaf kepada semua yang selalu menantikan post terbaru daripada kami. Niat untuk mengemaskini memang sentiasa ada dalam hati. Apakan daya, keadaan & waktu pula yang tidak mengizinkan. Alhamdulillah, sekarang inilah peluangnya.

Al waajibaat aktharu minal awqaat!
Tanggungjawab itu lebih banyak daripada waktu.

Semua orang dikurniakan 24 jam dalam satu hari. Tiada lebih, tiada kurang. Dari dahulu hingga sekarang, begitulah sunnatullah yang tiada pernah padam..sehinggalah Waktu Yang Dijanjikan itu datang. Pun begitu, sebanyak manapun tugas dan beban yang terpikul di pundak kita, harapnya tanggungjawab sebagai seorang hambaNya tidak akan diketepikan kerana itu sahajalah pelaburan yang kita mampu lakukan untuk kesenangan di Masa Akan Datang.

Minggu ini dan beberapa minggu yang akan datang merupakan waktu yang lebih mencabar buat Baba & Mama Awatif kerana kami berdua sama-sama posting di Ward Pharmacy (clinical) walaupun di hospital yang berlainan. Berada di wad sebenarnya agak memenatkan. Kami dikendaki:
  • menyertai ward round yang dilakukan oleh pakar-pakar, pegawai-pegawai perubatan dan pegawai farmasi yang bertanggungjawab ke atas wad berkenaan
  • meneliti fail-fail pesakit dan keadaaan semasa pesakit terutamanya yang berkaitan dengan ubat-ubatan
  • mengendalikan kaunseling terhadap pesakit berkenaan ubat-ubatan, compliance dan pengunaan alatan khas jika ada
  • membuat laporan clerkship
  • membentangkan laporan clerkship dan lain-lain lagi....
Waaaah, banyak sungguh kerja yang harus dilakukan! Pesakit pula bukannya seorang, penuh satu wad sehinggakan katil-katil tambahan perlu dimasukkan bagi menampung pertambahan bilangan dari sehari ke sehari. Jadi, pesan kami kepada diri kami sendiri dan kalian semua:

Jagalah kesihatan masing-masing! Beringatlah sebelum kena..

Sekarang, kami kisahkan pula perkembangan si cilik Nidaaul Awatif, permata hati kami. Sepanjang hari bekerja, Awatif dijaga oleh kakak kami di Peringat. Pada hujung minggu atau hari-hari cuti sekolah atau cuti umum, kami sekeluarga akan pulang ke rumah keluarga di Binjai. Setakat ini, lebih kurang begitulah jadual kami. Alhamdulillah, Awatif sudah semakin bijak, semakin boleh menerima botol susu dan semakin banyak minum susu perahan yang ditinggalkan oleh mamanya (hee, banyak betul semakin ni).

Semua ibu dan ayah mahukan yang terbaik untuk anak-anaknya. Menyedari bahawa susu ibu adalah makanan yang terbaik untuk bayi, maka kami berazam agar exclusive breastfeeding dapat dilakukan untuk anak-anak kami. Untuk itu, beberapa ratus ringgit telah kami laburkan untuk membeli pam dan kelengkapan yang sesuai. Semoga Allah mempermudahkan urusan kami dan para ibu bapa di luar sana untuk melaksanakan azam ini. Ameen!

No comments:

Post a Comment